Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

 

Galgo rotuna 

 

Otteita rotumääritelmästä: 

 

"Espanjanvinttikoira tunnetaan jo antiikin Rooman ajoilta vaikka oletetaankin, että sen tulo ja vakiintuminen Pyreneiden niemimaalle on tapahtunut huomattavasti aikaisemmin. Ikivanhojen aasialaisten vinttikoirien jälkeläisenä se on sopeutunut Espanjan vaihteleville aro- ja tasankoalueille. Näitä koiria vietiin 1500-, 1600- ja 1700-luvulla runsaasti muihin maihin, kuten Irlantiin ja Englantiin. Espanjanvinttikoira on yksi englanninvinttikoiran esi-isistä. Kummassakin rodussa esiintyy samankaltaisuuksia, joihin valinta ja sitä seurannut sopeutuminen ovat perustuneet. Klassikkokirjailijoiden monista sitaateista voidaan valita arkkipiispa Hitan sanat "liikkuva jänis saadaan nopeasti kiinni vinttikoiralla metsästettäessä", jotka kertovat rodun pääasiallisesta ja perinteisestä tehtävästä."

 

"Nopeavauhtiseen ja näön avulla tapahtuvaan jäniksen ajometsästykseen käytettävä koira. Sitä on aiemmin käytetty ja käytetään yhä muiden riistaeläinten kuten kanien, kettujen ja jopa villisikojen metsästykseen. Jäniksen ajometsästys on kuitenkin ollut rodun alkuperäinen käyttötarkoitus ja on sitä edelleen."

 

"Arvokas ja pidättyväinen, osoittautuu kuitenkin metsästystilanteissa erittäin energiseksi ja eloisaksi."

 

"Urokset 62-70 cm, nartut 60-68 cm."

 

Galgot ovat mitä parhaimpia perhekoiria. Ne tyytyvät vähään, usein niille riittää pehmeä sohva, paljon rakkautta ja mahdollisuus toteuttaa itseään rodunomaisella tavalla, juoksemalla. Ne ovat rauhallisia, omaan perheeseensä kiintyviä ja hyvin paljon vastarakkautta antavia koiria. Galgot harvoin viihtyvät aivan yksin ja kaikista tyytyväisimmillään ovatkin kaltaistensa seurassa. Ne ovat hyvin alkukantaisia koiria, eivätkä siis omaa sen enempää miellyttämisen halua, jonka vuoksi kouluttaminen voi vaatia pitkäjänteisyyttä. Huomioitavaa on, että galgoilla saattaa olla hyvinkin vahva riistavietti ja usein niitä onkin käytetty tai yritetty käyttää Espanjassa jäniksen metsästykseen.

 

Galgon omistajien kertomaa: 

"Kahden galgon kokemuksella voin sanoa, että hyvin helppoja ovat. Sisätiloissa varsin näkymättömiä, vaikka vievät kyllä aika ison tilan sohvasta. Kannattaa siis hankkia iso tai useampi sohva jos haluaa itse mahtua siihen... Lenkille galgot lähtevät aina mielellään, paitsi jos sataa tai on kovin kylmä. Mielyttämmisenhalua galgoilla on ainoastaan silloin kun niitä huvittaa tai palkinto on riittävän maukas. En suosittelisi rotua sellaiselle joka vaatii koiralta ehdotonta tottelevaisuutta, koska galgoa ei vain aina satu huvittamaan se mitä siltä pyydetään. Hyvin hellyydenkipeitä ja viihtyvät ihmisen lähellä. Galgoilta ei huumorintajua puutu, joten ei tosikoille!"

 

"Erittäin helppo sohvanvaltaaja. Iloinen kirmailija ulkona ja joskus riehaantuu sisälläkin leikkiin (varokaa.. tavarat lentelee). Tarvitsee vapaana juoksemista. Ei ole helppo kouluttaa (ainakaan näitä meidän) koska ei ole kovin mielyttämishaluinen. Rakastaa yli kaiken hellyyttä ja on jatkuvasti pyytämässä rapsutuksia. Eivät hauku turhista. Lähinnä leikkiminen auheuttaa ääntä ja toinen meillä on vähän vahtikoiran tapainen. Aidalla kommentoi ohimenijöille. Herkkä nahkainen saamaan haavoja ja naarmuja juostessaan luonnossa. Tarvitsee talvella vaatetusta, että tarkenee ulkoilla."

 

"Galgot eivät ole koiria. Ne on jotain paljon enemmän. Mun mielestä galgoa voisi kuvailla aika kissamaiseksi eläimeksi. Ne on ylväitä, pitää itseään paljon korkeampiarvoisina muihin verrattuna. Galgoa on turha käskeä, jos sitä itseä ei huvita tehdä jotain. Galgo pitää kaikkein eniten ihmisistä, jotka ovat hieman vaikeasti tavoiteltavia, samanlaisia siis kuin galgo itse on. Galgot on ahneita koiria. Namit toimii hienosti palkkana, mutta ei pidä erehtyä kuvittelemaan, että galgo edes namin takia tekisi jotain, mikä ei juuri nyt satu kiinnostamaan. Jos jätät iltapalaleivät sohvalle ja poistut huoneesta, niin leivät odottavat kyllä edelleen sohvalla. Ainakin jos olet tarpeeksi nopea. Yhtä hyvää käytöstä ei kuitenkaan kannata odottaa kylässä ollessa. Käännät selkäsi ja samantien kahvipöydästä on hävinnyt tarjottavat, sen jälkeen galgo kiittää röyhtäisemällä äänekkäästi."

 

 

"Lyhyesti ja ytimekkäästi voisin sanoa, että galgo vaatii huumorintajuisen, lempeän ja pitkäpinnaisen omistajan, joka ei ole koiralta miellyttämisenhalua ja palvelualttiutta. Rakkautta ja rajoja sopivassa suhteessa. Enimmäkseen rakkautta. Galgot on ainutlaatuisia olentoja, jotka jättävät sydämeen ikuiset jäljet."

 

 

Podenco? 

 

 

 

Podenco tarhallaPodenco tarhalla

 

Liian usein kun puhutaan galgojen järkyttävästä kohtelusta Espanjassa, unohdetaan podencot. Podencoja käytetään myös metsästykseen, niillä on hyvin usein karu kohtalo, aivan samalla tavalla kuin galgoilla. 

 

Podencoja on useita eri kokoja/muunnoksia, ihan pienestä kääpiöstä, valtavaan Ibizan Podencoon. Karvanlaatuja on kaksi erilaista. Lyhyt sileäkarvainen, sekä pidempi karkeakarvainen muunnos. Aivan kuten galgoillakin. 

 

 

Poden omistajien kertomaa: 

"Ärsyttävyyteen asti älykkäitä, itsepäisiä ja omistushaluisia, mutta silti niin suloisia 100%:n luottamuksineen ja jatkuvine pusuineen. Ilmekkäitä olentoja, jotka taatusti pitävät Maminsa ja Papansa onnellisina siitäkin huolimatta, että suutuspäissään pissaavat kaverinsa ruokakulhoon tai työntävät tämän sängystä pois kun eivät pääse suuren rakkautensa kohteen viereen nukkumaan. Nämä luojan ihanat olennot ovat täysin kuuroja riistaa nähdessään ja tämä riista voi olla tiellä leijaileva muovipussi tai suicidaalicityrusakko. Kukaan muu toru ei katso sinua silmiin niin suurella rakkaudella kuin poide, joka tulee ulko-ovella vastaan "vastatapetut" rintaliivisi suussaan sanoen silmillään "Minun oli ikävä, siksi. Anna anteeksi". "

 

"Kotona erittäin rauhallisia, rakastavat nukkumista sängyssä tai soffalla. Eivät yleensä hauku juuri ollenkaan - paitsi leikkiessään. Oppivat erittäin nopeasti sisäsiistiksi, muutenkin hyvin älykäs ja valtavan huumorintajuinen, pilkettä silmäkulmassa, nuoret podencot keksivät kaikenlaista "pikku piruutta" yksin jäädessään, muta parin vuoden ikäisenä rauhoittuvat. Kadulla aktiivisia, iloisia ja sosiaalisia, jotka tulevat toisten koirien kanssa loistavasti toimeen. Voimakas saalistus-, ja riistavietti. Koirasta riippuen erittäin harkitusti vapaana pitäminen aitaamattomalla alueella. Mielummin aidattu turvallinen alue missä saavat juosta vapaana. Luonteeltaan äärimmäisen kiltti ja nöyrä koira, herkkä ja hyvin uskollinen omistajalleen. Turhautuu ja kyllästyy liiallisesta jankkaamisesta jos treenataan jotain. Podencoista voisi olla mm. jäljestykseen, etsintään ja agilityyn jos vain omistaja ymmärtää poden luonnetta ja osaa lukea koiraa. Lapsi-, ja ihmisrakas ja sopii myös kerrostaloon, jos koiran kanssa liikutaan ja harrastetaan riittävästi. Nukkuvat paljon. Mielestäni yksi helpoimmista koirista."

 

"Kotioloissa utelias, kaikkeen osallistuva ja aina valmis tekemään/ulos lähtemään. Toisinaan remuaa paljonkin mutta osaa rauhoittua, on/off koira. Ulkona hyvin impulsiivinen, tarkkaavainen ja riistaviettinen. Lähtee omille reissuilleen aina kun mahdollista. Ei sovi lasten eikä kokemattomien talutettavaksi koska osaa höynäyttää hihnan kädestä tai tempoa itsensä valjaista/pannasta irti. Impulsiivisuutensa takia ei ole myöskään koirapuistoilu koira koska saattaa napsia pienempiään. Tykkää kaikesta tekemisestä - rally-tokosta, jäljestyksestä ja oikeastaan mistä vaan touhuilusta, tosin huomio saattaa karata helposti muualle. a tosiaan kierrokset on ulkona usein korkealla joten mitä vaan voi tapahtua. Oikein hyvin hihnakäyttäytyy muuten. Ihmisten kanssa erittäin ystävällinen ja avoin."

 

 

 

Podencoja odottamassa omaa kotia perreralla, eli tappotarhallaPodencoja odottamassa omaa kotia perreralla, eli tappotarhalla